Werkgebied

Het werkgebied van de Stichting beslaat het groene gebied rond en tussen de dorpen Akersloot, Bakkum, Castricum, De Woude, Limmen en Uitgeest. Anders gezegd, de gemeenten Castricum en Uitgeest. 

Wandelen en fietsen

Op mooie dagen wordt er behalve in de duinen ook in de polders gewandeld en gefietst. In het Noordhollands Duinreservaat en in het polder- en merengebied bestaat een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk. Voor de natuurrecreant is bezoekerscentrum De Hoep hét vertrekpunt om het duingebied te verkennen. Dit bezoekerscentrum ligt aan de Johannisweg 2, tegenover het restaurant Johanna’s Hof. Een ander startpunt is het Archeologiecentrum Huis van Hilde, Westerplein 6 (direct achter station Castricum). Daar zijn verschillende wandel- en fietsrouteboekjes uit de reeks ‘Wandelen (en fietsen) door de Heerlijkheid’ te koop.

De Stichting Oer-IJ biedt een groot aantal fiets- en wandelroutes aan in dit gebied, al dan niet onder begeleiding van een gids: https://www.oerij.eu/bewoners-en-bezoekers. Er is ook een interactieve kaart met veel bezienswaardigheden: https://kaart.oerij.eu.