Standpunt van de maand: juni 2024
Door de Stichting is de informatiebundel ‘Gekende landschappen’ tot stand gebracht. Deze informatiebundel kan geraadpleegd en gedownload worden vanaf de website. Maandelijks wordt uit deze bundel een standpunt gelicht met een toelichtende beschrijving. Lezers worden van harte uitgenodigd op onderstaand standpunt te reageren. Onderaan de rubriek wordt daarvoor de mogelijkheid geboden.
Het standpunt van de maand luidt:
Om de biodiversiteit te versterken en te beschermen moet natuur- en landschapsbeheer gezien worden in samenhang met thema’s, zoals water-, bodem-, milieukwaliteit en natuurinclusieve landbouw.
Om het Natuurnetwerk Nederland te realiseren is in de loop van de tijd in het polderland veel natuur bijgekomen. Dat is mooi, maar al die natuurterreinen in de polders zorgen er wel voor dat natuurbelangen en agrarische belangen met elkaar conflicteren. Door aankopen van gronden door natuurorganisaties raakt het agrarische areaal steeds meer versnipperd en wordt weidegang bemoeilijkt. Zowel agrariërs als natuurorganisaties hebben belang bij grote aaneengesloten gebieden, met elk hun eigen favoriete waterpeil. De tegengestelde wensen betreffende het waterpeilbeheer maken het watersysteem complex.
De landbouwsector staat aan de vooravond van een ingrijpende transitie. Consumenten worden steeds kritischer over schade aan milieu en natuur en over dierenwelzijn in de veeteelt. Te lang hebben natuurbeheerders en agrariërs elkaar beschouwd als opponenten terwijl zij eigenlijk elkaar partners zouden moeten zijn. Langzaam ontstaat het inzicht dat we in Noord-Holland genoeg vee moeten overhouden om het landschap in stand te houden. Als er geen agrarische hoofdberoepers meer actief zijn, is er heel veel energie en geld nodig om het beheer van het landschap en bijbehorende natuur in stand te houden.
Vijftien Noord-Hollandse organisaties (terreinbeheerders, overige natuur- en milieuorganisaties, landbouworganisaties, onderwijsinstellingen en financiële instellingen) hebben de handen ineengeslagen om een provinciale invulling te geven aan het landelijke Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Het plan heeft betrekking op landbouw- en natuurgebieden, goed voor zeventig procent aan landoppervlak in de provincie. Om de biodiversiteit te versterken en te beschermen moet natuur- en landschapsbeheer gezien worden in samenhang met thema’s, zoals water-, bodem-, milieukwaliteit en natuurinclusieve landbouw.
Behoud en herstel van biodiversiteit is van belang voor de natuur, maar is tevens onmisbaar voor de mens.