Afdrukken
Categorie: 11. Gebruiksfuncties
Vanaf het strand is de bebouwing op het plateau niet zichtbaar en dat moet zo blijven
Vanaf het strand is de bebouwing op het plateau niet zichtbaar en dat moet zo blijven

Castricum is naast Zandvoort (en Den Helder) de enige Noordzeekustplaats met een NS station. In het provinciale programma OV Knooppunten wordt zo'n station aan een aantrek­kelijk recreatief landschap een 'Buitenpoort' genoemd. In het licht van toenemende verdich­ting en verstedelijking van de Metropoolregio Amsterdam zal station Castricum steeds belangrijker en drukker worden. De gemeente wil het strand maximaal verbinden met het station en daarbij inzetten op alternatief vervoer met onder andere verhuur van bakfietsen, e-bikes, elektrisch busvervoer (piekseizoen) en herkenbare informatievoorziening enz. Extra parkeerplaatsen aan of bij het strand horen daar niet bij.

De Noordzeekust is een gouden rand en het strand met de natuurlijke duinenrij is een parel van de gemeente Castricum. Uniek is dat vanaf het strand de bebouwing op het plateau niet zichtbaar is. Toch kan het strandbeeld niet tijdloos worden genoemd. Veranderingen in ons recreatiegedrag (van een 'dagje naar het strand' naar 'dineren en feesten op het strand') hebben invloed op het uiterlijk van de kustdorpen en leiden tot meer verkeersbewegingen. Het seizoensgebonden gebruik van het strand verandert, de roep om jaarrond recreatie­voorzieningen is in populaire badplaatsen groot.

In de loop der tijd is op het Castricumse strand veel bebouwing bij gekomen. Lange rijen strandhuisjes (248), waarin door eigenaren wel mag worden geslapen, naar die niet aan derden mogen worden verhuurd. Vier paviljoens blijven het gehele jaar staan. Het in 2014 gevestigde strand‐ en watersportcentrum Sports at Sea, dat faciliteiten biedt voor alle (strand)watersporten, heeft nog geen jaarrondvergunning. Voor Sports at Sea is op het strand en het water een sportzone ingesteld, die mogelijkheden biedt voor onder andere beachvoetbal, -volleybal of rugby en voor wind-, kitesurfen, catamaranzeilen of sportvissen. De bebouwing op het strand (paviljoens en huisjes) kan gezien worden als een barrière tegen betreding van de duinenrij, maar die mening wordt niet door iedereen gedeeld. Kortom, het strand heeft in de economische en toeristische agenda van de gemeente Castricum een prominente rol gekregen.