Akersloot, Korenmolen De Oude Knegt (EM)
Akersloot, Korenmolen De Oude Knegt (EM)
Aad de Wit, voorzitter St. Alkmaardermeeromgeving heet iedereen welkom

Even leek het erop dat zaal 't Achterom in Akersloot op 7 november te klein zou zijn voor alle donateurs en belangstellenden die de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting wilden bijwonen. Door extra stoelen en krukken te plaatsen konden de meer dan 100 bezoekers zittend de korte openingstoespraak van voorzitter Aad de Wit aanhoren. Na een korte terugblik op het ontstaan van de stichting met de lange naam en op oudere en recente activiteiten die met meer of minder succes door de meer dan 30 vrijwilligers werden aangepakt, wenste Aad de gasten een prettige en leerzame avond met de gastspekers Emil Kuijs en Arjan Postma.

Emil Kuijs, ecolooog en filmer, in het dagelijks leven werkzaam bij Imares als visserijbioloog, belichtte de bijzondere en unieke eigenschappen van het Alkmaarder-en Uitgeestermeer allereerst vanuit de ontstaansgeschiedenis en ging hierbij enige duizenden jaren terug. Het meer draagt nog steeds een erfenis uit het verleden met zich mee maar is een dynamisch meer dat zich geleidelijk aanpast aan de veranderende omstandigheden. Aan de hand van diverse voorbeelden liet Emil zien dat het een waardevol meer is dat de aandacht van de stichting krijgt die het verdient.

Emil Kuijs over het Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Na de pauze was het woord aan Arjan Postma, voormalig boswachter bij het Landschap Noord-Holland en nu succesvol presentator van natuurprogramma's. Arjan vertelde op een aanstekelijke wijze over wat er door het jaar heen zoal op en rond en zelfs onder het water van het meer te zien en te beleven is. Van smienten, ganzen en slechtvalken via vechtende en verliefde hazen naar vossen, kieviten en allerlei planten, waarvan een enkeling zelfs gedijt onder invloed van strooizout in de winter. Op onnavolgbare wijze kwam Arjan vervolgens terecht bij vissen en blauwalgen en eindigde bij stroeve karpers en zelfs joekels van meervallen die in het meer schijnen rond te zwemmen. Arjan overtuigde alle bezoekers ervan dat we blij moeten zijn met dit meer zomaar vlak naast de deur.

Arjan Postma beantwoordt vragen van bezoekers
Aad de Wit dankt Emil Kuijs en Arjan Postma en sluit de avond

Na de bijdrage van Arjen Postma bedankte Aad de Wit beide sprekers voor hun belangeloze medewerking aan de jaarlijkse avond. Marie José Hoekstra die de avond organiseerde, overhandigde aan Emil en Arjan een attentie.