Akersloot, Westerhogedijk (EM)
Akersloot, Westerhogedijk (EM)

Op 12 oktober vond,onder grote belangestelling, de onthulling plaats van 3 naamborden langs het wandel- en fietspad door de Klaas Hoorn- en Kijfpolder te Akersloot.

Hennie Groot-Schermerpad

Het pad is vernoemd naar Hennie Groot-Schermer, medeoprichtster en lange tijd secretaris van de Stichting Alkmaardermeeromgeving. Samen met andere Akersloters streed zij voor het behoud van de polder die dreigde te verworden tot een woonwijk.

Hennie Groot-Schermerpad

Op zaterdagmiddag verzamelden zich in het clubhuis van de ARZV echtgenoot Aris en de dochters Loeki en Marjan van Hennie Groot-Schermer, andere familieleden, vrienden en kennissen, bestuur en medewerkers van de Stichting Alkmaardermeeromgeving, wethouder Portegies van de gemeente Castricum, de laatste burgemeester van Akersloot de heer Cornelissen en belangestellenden. Na een kort welkomstwoord van stichtingvoorzitter Aad de Wit vertelde Loekie wat haar moeder voor haar heeft betekend en wat ze allemaal deed voor de stichting.

Hennie Groot-Schermerpad

Het eerste bord werd onthuld door Aris Groot waarbij hij memoreerde dat mensen in staat zijn het verschil te maken. Hennie deed dat samen met anderen.

Na een wandeling door de polder onthulde Marjan het tweede bord waarin ze vertelde dat het haar als kind wel eens te veel werd wanneer Hennie weer met de stichting bezig was, maar nu is ze trots op hetgeen haar moeder bereikt heeft. Ze besloot haar korte toespraak met : Maar als ik er nu op terug kijk en door de polder loop over dit mooie pad moet ik zeggen; mamma, ik ben heel erg trots op je. En wat ben ik blij dat je in de harten van vele mensen voortleeft en dat we nog steeds kunnen genieten van dit landschap en vanaf nu van het Hennie Groot-Schermerpad. In je leven liet je niemand over je heen lopen, maar nu mag het."

Hennie Groot-Schermerpad

Het laatste bord werd onthuld door Ben Hopman, ook één van de mensen van het eerste uur en oud-voorzitter van de stichting. Ben schetste de hele gang van zaken rondom de onzalige plannen van de toenmalige gemeente Akersloot met de polder en de strijd die geleverd moest worden om de gemeente en de provincie op andere gedachten te brengen. In huize Groot moeten er tientallen, zo niet meer, liters koffie gedronken zijn in de besprekingen waarin de plannen van de overheden moesten worden weerlegd. Ben sprak dan ook zijn grote dank uit voor wat Hennie betekend heeft en hij is blij dat door de naamgeving aan het pad Hennie een eerbetoon krijgt wat haar meer dan toekomt. Het college van B&W van de gemeente Castricum heeft inmiddels besloten dat de naam van het pad een officiële status heeft.

Hennie Groot-Schermerpad aan de rand van het Alkmaardermeer